Holistisk Styrka

29. jun, 2020

Gör 2 st satser om ni är mer än 6 st personer i ert sällskap 😉

 • 400 g färdigkokta svarta bönor
 • 1 dl havregryn
 • 2 msk kakao
 • 3 msk kokosolja
 • 1 tsk bakpulver
 • ½-1 dl socker (börja med mindre mängd och tillsätt om du vill ha sötare)
 • 4 msk havregrädde (eller annan växtbaserad grädde)
 • 1 dl hackade cashewnötter
 • lite flingsalt

Gör såhär:

Sätt ungnen på 175 grader varmluft.

Mixa bönorna i en matberedare eller med en stavmixer.

Häll ner resten av ingredienserna förutom nötterna. Mixa till en slät smet och smaka av med sötman.

Vänd ner nötterna i smeten.

Lägg bakplåtspapper i en liten fyrkantig form (ca 20x20 cm - en rund springform går också bra)

Bred ut smeten i formen och smula på några nypor flingsalt på ytan.

Grädda i nerde delen av ugnen ca 15 min.

Låt kakan svalna och skär upp i 12 st bitar. Avnjut med en risbaserad vaniljglass eller växtbaserad vispgrädde.

 

19. apr, 2020

Idag vill jag reflektera över den rådande Covid-19 pandemin. 

Hela världen påverkas av detta virus, som ingår i virusfamiljen Corona. Myndigheter uppdaterar oss dagligen hur läget är globalt och lokalt. Vi matas med siffror och statistik och många känner sig rädda och oroliga för sin hälsa och för sitt liv. 

Med det här inlägget vill jag informera om vad vi kan gör på individnivå i dessa tider. Det vi kan göra som medmänniska är att följa svenska FHM riktlinjer för att både respektera varandra och minska spridning av smitta. På det sättet avlastas vården och resurserna förblir tillräckliga.

Som individ kan du jobba på att (be)hålla ditt immunförsvar starkt. Varför ska du göra det? Jo, för när du infekteras av virus, bakterier och andra fripassagerare så är det vårt immunförsvar som tar striden mot dessa inkräktare. Vita blodkroppar och andra celler jobbar ständigt med att bryta ner ovälkomna mikroorganismer (vi har en mängd välkomna mikroorganismer som vi är beroende av för att existera). Vi utsätts dagligen av dessa via maten vi äter, vattnet vi dricker och luften vi andas. 

Hur kan du stärka ditt immunförsvar? 

 • Andas djupa andetag - gärna med näsan där vi kan filtrera luften
 • Vila och sov ordentligt - FHM ber oss som medmänniskor att stanna hemma så mycket som möjligt. Passa på att vila extra.
 • Drick vatten - 1-2 liter rent vatten/ dag
 • Rör på dig 
 • Vistas utomhus - frisk luft och dagsljus stärker oss
 • Ät ren mat - näringsrik, oprocessad mat gynnar kroppen och avlastar immunförsvaret
 • Ta extra näringstillskott: multivitamin-mineral som bas, toppa med vit.C, vit.D och Zn
 • Gör nåt du tycker om - prata med en vän, läs en bok, måla, lyssna på musik, spela spel
 • Ta ett varmt bad, bada bastu, be om massage på rygg och skuldror - detta frigör må-bra-hormoner
 • Pausa från skärmar
 • Ta hjälp av mig för att få en mer individanpassad plan för din hälsa

Vad belastar ditt immunförsvar?

 • Stress, rädsla, oro och aggressivitet - det frisätter mycket fria radikaler, som är som rost mot våra celler, och då går det åt mera näring och antioxidanter för att reparera cellerna
 • Mediciner, kemikalier och andra föroreningar som vi utsätts för dagligen 
 • Alkohol och tobaksprodukter
 • Socker, godis, snacks, läsk, bullar, kakor, processad mat 
 • Stillasittande och överträning
 • Skärmtid och uppkoppling - hänger ihop med stillasittande men även det fakto att vi får för mycket strålning från våra apparater
 • Nyheternas dödsrapporter - hänger ihop med punkt 1 här 

Som funktionsmedicinare och näringsterapeut är det som en nagel i ögat när jag läser inlägg på socialamedier från personer som är så arga och rädda för att medmänniskor inte håller avstånd i matbutiker. Det förstår jag. Däremot vill många passa på att dela med sig att de skulle handla godis och läsk i butiken. Det förstår jag inte. Ekvationen att vara rädd, arg och handla godis är ett perfekt recept för att en inkräktare (ovälkommen mikroorganism) skall få sitt fäste eftersom immunsystemet har fullt upp med att ta hand om alla negativa känslor och socker, som skapar oxidativ stress (fria radikaler). Och att säga till mig "man måste ju få unna sig" eller "man måste ju få leva livet" funkar inte. Att unna sig handlar om att ta hand om sig och då kan man leva livet. Punkt.

Håll avstånd, håll god hygien, stanna hemma och vila om du känner dig hängig och följ råden ovan, som gynnar din inre armé. Då optimerar du chansen att inte bli allavrligt sjuk om du blir smittad. Ju fler som är friska på individnivå desto bättre är det även för folkhälsan. 

16. mar, 2020

Landa i denna tanke. Andas. Det finns mycket positivt att fokusera på. Skifta ditt fokus till det som glädjer dig och känn tacksamhet för det du har. Det enkla i livet. Det lilla i livet. Det goda i livet. Stäng av bruset en stund för reflektion och omtanke för dig själv. Slut ögonen, lägg händerna på bröstet eller magen och andas 10 långsamma, djupa andetag - gärna genom näsan. Avslappnat ansikte, avslappnade käkar, glada tankar - le. Låt bröstkorgen och magen expandera när du andas in, och långsamt krympa när du andas ut.
Att starta sin dag med denna enkla övning sätter en positiv prägel på dagen. Att göra den innan sänggående skapar en bättre sömn. Att stanna upp under arbetsdagen med denna övning sänker stressnivån och ökar ditt fokus.

6. mar, 2020

Jag har levt med en hel del smärta i kroppen och haft besvär med huden sedan jag var ett barn. Ryggsmärtan uppstod i tonåren och eksemen kom och gick.
Det fanns inte en tanke eller kunskap om att det jag åt varje dag kunde vara en orsak till min obekväma tillvaro.


Jag har alltid varit aktiv men smärtan begränsade mig ganska mycket. Jag fick anpassa mig hur jag rörde mig. Och idag förstår jag också att min sömn var försämrad pga smärta och klåda. Inte en optimal kombo. Återhämtningen är viktig.


När jag fick barn, för 11 år sedan, insåg jag att hälsan kommer inifrån. Min son fick eksem som jag. Min dotter reagerade på livsmedel. Och för 6-7 år sedan ändrade vi kosten ännu mer. Jag var redan kock och kostrådgivare men jag kände att det finns mer kunskap än hur man lagar mat och hur många kalorier man skall få i sig per dag. Jag började studera näringsmedicin och började se helheten. Vi plockade bort det som skapade belastning för våra kroppar. Barnen sov bättre, deras hud (och min) lugnade sig, min smärta avtog och om vi blir förkylda är det lindrigt och kortvarigt. Men det sker inte så ofta mer (peppar peppar 😊).
Det är en livsstil, en pågående process. Ingen diet eller kur.


Idag jobbar jag med att hjälpa andra komma på rätt bana gällande kost och livsstil. Jag är funktionsmedicinsk näringsterapeut och jobbar med kroppen som en helhet. Hos mig får du alltid en handlingsplan och handfasta råd att komma igång. Du gör jobbet mellan våra träffar och jag följer upp dina resultat och stöttar dig under resans gång. Du kan kombinera att få både tips på kost och träning samt återhämtning i form av avslappningsmassage och bioresonans behandling. Självklart coachar jag dig på distans om du inte kan komma till min mysiga arbetsplats på Lugnett Studio i Täby kyrkby.
Vill du ha en förändring? Låt mig få hjälpa dig nu. Må gott 💖 Jenny