Holistisk Styrka

3. nov, 2020

5 själ till att dricka benbuljong:

 1. Är anti-inflammatorisk. Innehåller höga halter av de anti-inflammatoriska aminosyrorna glycin och prolin.
 2. Läker en läckande eller stressad tarm. Gelatinet skyddar och läker slemhinnan i mag-tarmkanalen, samt stödjer matsmältning och upptag av näringsämnen.
 3. Minskar ledsmärta och inflammation. Glukosamin kan stimulera tillväxten av nytt kollagen, reparera skadade leder och minska smärta och inflammation i kroppen.
 4. Ger friskt hår, hud och naglar. Kollagen och gelatin stödjer hårväxt, hudföryngring och håller naglarna starka.
 5. Är mättande. På grund av det höga näringsinnehållet minskar hungerkänslor och sug.
 6. Och mycket mer 🙂

Recept:

 • ca 1,5 kg nötköttsmärgben och knogben 
 • 1 dl rå äppelcidervinäger och/eller färskpressad citronsaft
 • ca 4 liter vatten 
 • 3 selleristjälkar, delade
 • 3 morötter i bitar
 • 3 lökar i bitar
 • 2 msk ghee eller smör
 • Havssalt
 • Krydda med till exempel rosmarin, timjan eller basilika.
 • En handfull färsk persilja läggs i på slutet.

Gör såhär:

 1. Placera benbitarna i en stor rostfri eller keramisk gryta. Tillsätt vatten så det täcker, salt och äppelcidervinäger (eller citronsaft). Låt blandningen stå i en timme så läcker mer mineral ut ur benen.
 2. Koka upp och skumma av det bruna ovanpå. Tillsätt grönsaker och rotfrukter, kryddor och ghee (ger god smak), och sjud sedan på låg värme i minst 8–10 timmar, helst över natten. Fyll på vatten om det behövs så det täcker benen. Skrapa ur märgen ur benen efter ett tag. (Om benen klyvts från början, så att märgen är frilagd, behövs inte lika lång koktid.) Jag köper färdiga mindre bitar. Jag hittar dem i frysdisken och de är i ca 1,5 kg förpackningar - perfekt. Jag kokar/sjuder min buljong i ca 4 tim.
 3. Lägg i persiljan på slutet.
 4. Låt sedan buljongen svalna något, ta ur benen och sila den om du så önskar.
 5. Jag sparar kryddorna och grönsakerna och mixar ner dem i buljongen med en stavmixer. Sedan häller jag upp i portioner och fryser in. Buljongen håller sig bra några dagar i kylen och flera månader i frysen. 
 6. God som sådan med lite extra grönsaker, groddar, alger osv, eller som smaksättning i maten istället för den klassiska buljongtärningen.
 7. Njut!
24. sep, 2020

I detta brev tänkte jag ge dig kunskap om näringstillskott och vad de olika produkterna är bra för, som jag säljer på Lugnett Studio.

Detta år har varit ett speciellt år. Det har varit mycket prat om virus, immunförsvaret och restriktioner. I media har vi främst hört om restriktioner - att hålla avstånd och god handhygien. Tyvärr har media inte belyst vårt fantastiska immunförsvar, som faktiskt är det allting handlar om. Det här året har stress och oro ökat i vårt samhälle. Och när detta sker kräver också kroppen mer näring, byggstenar och bränsle. Jag har med glädje fått erfarenheten att många har blivit mer medvetna om vikten av en sund kosthållning och livsstil. Jag har sett personer gå ut på promenader i en större utsträckning, efterfrågan av näring har varit lite högre och nyfikenheten att få lära sig mer om sin kropp och ta hand om den har ökat. 
Nu har vi kommit in i höst- och vinterhalvåret, som normalt är tiden för förkylningar och influensa. Vi är mer inomhus den här tiden på året och många upplever att de tappar energi. Då är det bra att förbygga immunförsvaret och undvika närings- och energibrist. En sund och ren kost är A och O samtidigt som det inte alltid är tillräckligt. Faktorer som näring i jorden, hur djuren mår, vår egna stressnivå, sömn, motion osv spelar också en stor roll i hur mycket näring vi kan absorbera samt hur mycket näring det faktiskt finns i maten efter att den har tillagats.
Nu till hösten har jag tagit in några produkter som fokuserar - förutom på allmän god hälsa - på hjärtat och kärlen. Jag berättar mer nedan.

Jag har valt att ha ett basutbud på Lugnett Studio. Svenska, rena multitillskott och singeltillskott. Jag gillar multitillskottet från Alpha Plus, som är riktat till hela familjen och anpassat efter ålder, kön och livstillstånd. 
Tjej är anpassat för tjejer och kvinnor i fertil ålder.
Kvinna är till kvinnor som har passerat fertil ålder.
Barn är en mild tugg-/sugtablett för barn upp till ca 12 år. 
Det finn även Man och Mamma i denna multiserie, men jag har valt att inte ha just dem på lager hos mig. Att välja något av dessa tillskott till sig själv eller familjen ger er en bra bas att bygga på. Utöver detta multitillskott kan man ha behov av mer näring och då går det lätt att toppa med ett singeltillskott. Undvik att bara ta t.ex magnesium, för att du ha har hört att de det ska vara bra för dina symtom. Att bara ta ett näringsämne skapar en ny obalans någon annanstans i kroppen. Jag brukar säga att alla näringsämnen är i behov av sina parhästar (andra näringsämnen) för att absorberas och fungera optimalt i kroppen. Därför rekommenderar jag alltid att man har en multivitamin-mineral i botten.
C- vitamin är viktig vid stress och förkylningar. Behovet ökar vid ett pressat immunförsvar. C- vitamin motverkar trötthet och inflammationer och skyddar dina celler. Det bidrar även till bättre hälsa för tandköttet, huden och blodkärlen.
Omega-3 Plus har jag valt för dess höga halt och kvalitet av fettsyror. Rätt fettsyror hjälper oss att hållas friska hormonellt, mentalt (bra för hjärnan) och kardiovaskulärt (bra för blodkärlens tonus, elasticitet). Nyttiga fetter stärker också immunförsvaret.
Mega B komplex är ett balanserat tillskott av samtliga B- vitaminer. Likt C- vitamin är B- vitamin vattenlösligt och det går åt mycket av dessa näringsämnen under dagen. B- komplexet bidrar till att minska trötthet och utmattning, stöttar levern som i sin tur bidrar till att bibehålla normal hud, ökar prestationsförmågan mm. 
Magnesium har över 350 funktioner i kroppen och fungerar avslappnande för muskler, bidrar till en normal energiomsättning och nervsystemets normala funktion.
D- vitamin är ett hormon som är viktigt för hjärta och kärl, immunförsvaret, skelettet, huden, musklerna, hjärnan och nervsystemet. Det finns studier som pekar på att många av dem som inte har klarat av Covid-19 infektionen har haft bl.a D- vitamin brist. D-vitamin brist kopplas till hälsoproblem som står för 36% av sjukvårdskostnaderna direkt och ytterligare 28% indirekt (Grant WB et. al, Prog Biophys Mol Biol. 2009 Feb-Apr;99(2-3):104-13. Epub 2009 Mar 4).
För att få i sig 50 mikrogram (2000ie) D- vitamin per dag måste vi äta ca 40 ägg eller dricka 20 glas mjölk. Via huden kan vi bilda D-vitamin förutsatt att vi exponerar en stor hudyta (alltså inte har mycket kläder på oss), inte har solkräm på oss och att solen skiner under juni/juli månad. Det är vårt fönster att använda oss av här i Norden. Att vara utomhus mitt på dagen, i juni/juli månad, i solsken utan solkräm och med mycket hud som är bar. Och ca 15-30 min ofta är bättre än att steka sig länge och sällan.
Cellenzym består av matsmältningsenzymer, som hjälper till att bryta ner kolhydrater, fibrer, fett och protein.
Q10 behövs för att bilda energi i cellerna. Med stigande ålder sjunker nivåerna av Q10 i kroppen. Personer som äter statiner har ett större behov av Q10 eftersom statinerna dränerar kroppen från Q10. Det kan i längden leda till sämre hjärt- och kärlhälsa. 
Rödbetspulver är rikt på nitrat, som omvandlas till nitrit i kroppen och blir sedan kväveoxid. Kväveoxid har en kärlvidgande effekt och ökar därmed transporten av syre till muskler och hjärnan. 
Stressbalans är en blandning av adaptogena örter, som stärker mental och fysisk kapacitet vid tillstånd av trötthet, svaghet och stress. 

Som du märker så är mitt fokus på att erbjuda näringstillskott som underhåller den allmänna hälsan och som samtidigt bidrar till ett starkare immunförsvar och friskare hjärta och kärl. 
Det finns många fler produkter som jag jobbar med - detta är ett bra basutbud som skall vara tillgängligt för alla. Är man osäker på vad man kan behöva rekommenderar jag att man bokar sig på en rådgivning och får ett skräddarsytt näringsprogram som passar din vardag och livssituation. 

Och som vanligt hittar du mer produkter i min webbutik, som jag är tacksam att du använder när du vill handla hem via internet. 
Ha en trevlig dag! 
Varma hälsningar, Jenny Lemberg

29. jun, 2020

Gör 2 st satser om ni är mer än 6 st personer i ert sällskap 😉

 • 400 g färdigkokta svarta bönor
 • 1 dl havregryn
 • 2 msk kakao
 • 3 msk kokosolja
 • 1 tsk bakpulver
 • ½-1 dl socker (börja med mindre mängd och tillsätt om du vill ha sötare)
 • 4 msk havregrädde (eller annan växtbaserad grädde)
 • 1 dl hackade cashewnötter
 • lite flingsalt

Gör såhär:

Sätt ungnen på 175 grader varmluft.

Mixa bönorna i en matberedare eller med en stavmixer.

Häll ner resten av ingredienserna förutom nötterna. Mixa till en slät smet och smaka av med sötman.

Vänd ner nötterna i smeten.

Lägg bakplåtspapper i en liten fyrkantig form (ca 20x20 cm - en rund springform går också bra)

Bred ut smeten i formen och smula på några nypor flingsalt på ytan.

Grädda i nerde delen av ugnen ca 15 min.

Låt kakan svalna och skär upp i 12 st bitar. Avnjut med en risbaserad vaniljglass eller växtbaserad vispgrädde.

 

19. apr, 2020

Idag vill jag reflektera över den rådande Covid-19 pandemin. 

Hela världen påverkas av detta virus, som ingår i virusfamiljen Corona. Myndigheter uppdaterar oss dagligen hur läget är globalt och lokalt. Vi matas med siffror och statistik och många känner sig rädda och oroliga för sin hälsa och för sitt liv. 

Med det här inlägget vill jag informera om vad vi kan gör på individnivå i dessa tider. Det vi kan göra som medmänniska är att följa svenska FHM riktlinjer för att både respektera varandra och minska spridning av smitta. På det sättet avlastas vården och resurserna förblir tillräckliga.

Som individ kan du jobba på att (be)hålla ditt immunförsvar starkt. Varför ska du göra det? Jo, för när du infekteras av virus, bakterier och andra fripassagerare så är det vårt immunförsvar som tar striden mot dessa inkräktare. Vita blodkroppar och andra celler jobbar ständigt med att bryta ner ovälkomna mikroorganismer (vi har en mängd välkomna mikroorganismer som vi är beroende av för att existera). Vi utsätts dagligen av dessa via maten vi äter, vattnet vi dricker och luften vi andas. 

Hur kan du stärka ditt immunförsvar? 

 • Andas djupa andetag - gärna med näsan där vi kan filtrera luften
 • Vila och sov ordentligt - FHM ber oss som medmänniskor att stanna hemma så mycket som möjligt. Passa på att vila extra.
 • Drick vatten - 1-2 liter rent vatten/ dag
 • Rör på dig 
 • Vistas utomhus - frisk luft och dagsljus stärker oss
 • Ät ren mat - näringsrik, oprocessad mat gynnar kroppen och avlastar immunförsvaret
 • Ta extra näringstillskott: multivitamin-mineral som bas, toppa med vit.C, vit.D och Zn
 • Gör nåt du tycker om - prata med en vän, läs en bok, måla, lyssna på musik, spela spel
 • Ta ett varmt bad, bada bastu, be om massage på rygg och skuldror - detta frigör må-bra-hormoner
 • Pausa från skärmar
 • Ta hjälp av mig för att få en mer individanpassad plan för din hälsa

Vad belastar ditt immunförsvar?

 • Stress, rädsla, oro och aggressivitet - det frisätter mycket fria radikaler, som är som rost mot våra celler, och då går det åt mera näring och antioxidanter för att reparera cellerna
 • Mediciner, kemikalier och andra föroreningar som vi utsätts för dagligen 
 • Alkohol och tobaksprodukter
 • Socker, godis, snacks, läsk, bullar, kakor, processad mat 
 • Stillasittande och överträning
 • Skärmtid och uppkoppling - hänger ihop med stillasittande men även det fakto att vi får för mycket strålning från våra apparater
 • Nyheternas dödsrapporter - hänger ihop med punkt 1 här 

Som funktionsmedicinare och näringsterapeut är det som en nagel i ögat när jag läser inlägg på socialamedier från personer som är så arga och rädda för att medmänniskor inte håller avstånd i matbutiker. Det förstår jag. Däremot vill många passa på att dela med sig att de skulle handla godis och läsk i butiken. Det förstår jag inte. Ekvationen att vara rädd, arg och handla godis är ett perfekt recept för att en inkräktare (ovälkommen mikroorganism) skall få sitt fäste eftersom immunsystemet har fullt upp med att ta hand om alla negativa känslor och socker, som skapar oxidativ stress (fria radikaler). Och att säga till mig "man måste ju få unna sig" eller "man måste ju få leva livet" funkar inte. Att unna sig handlar om att ta hand om sig och då kan man leva livet. Punkt.

Håll avstånd, håll god hygien, stanna hemma och vila om du känner dig hängig och följ råden ovan, som gynnar din inre armé. Då optimerar du chansen att inte bli allavrligt sjuk om du blir smittad. Ju fler som är friska på individnivå desto bättre är det även för folkhälsan.